O NÁS
Našim cílem je nabídnout kávu nejvyšší dostupné kvality, tzv. výběrovou kávu z nejlepších domácích a světových pražíren a to za bezkonkurenční ceny a umožnit tak nejen ochutnání, ale i pravidelné pití tohoto výjimečného nápoje co nejširšímu množství zájemců.
O NAŠÍ KÁVĚ
Pro nejlepší kvalitu a zároveň co nejširší spektrum chutí, budeme nabízet vždy jen perfektně vypěstovanou, sklizenou, čerstvě a šetrně upraženou, čerstvě namletou a pečlivě připravenou kávu, výhradně čistou Arabiku různých odrůd a variet. Budete mít možnost u nás ochutnat kvalitní espresso směs Tam Dem nejlepší české pražírny DOUBLESHOT, jež je zároveň i jednou z nejlepších pražíren světových.
Na druhém mlýnku bude pro Vás připraven produkt svou chutí a charakterem alternující. Nečastěji se bude jednat o některou z jednodruhových káv, připravenou a dodanou rovněž společností DOBLESHOT, či jinou prestižní českou nebo světovou pražírnou / například čeští LA BOHÉME CAFÉ, COFFEE COLLECTIVE z Kodaně, HAS BEAN COFFEE z Londýna a další /.
Odrůdy kávy dle sezónní nabídky. Kávu vám rádi připravíme i bez kofeinu.
Káva je ovoce a na rozdíl třeba od vína / se kterým má jinak překvapivě mnoho společného /, je čistě sezónním produktem, nedá se dlouho archivovat, nelze zlepšovat její chuť stařením – ba právě naopak, budeme se k ní tedy jako k sezónnímu produktu chovat a také ji tak nabízet.
Káva, respektive zelená zrna, zpracovávaná našimi dodavateli, jsou nakoupena tzv. direct trade, tedy přímo od konkrátního farmáře, jež ji vypěstoval, sklidil a připravil pro expedici.
Tedy bez prostředníků, velkoobchodníků či meziskladů. Zaručujeme tím férovou cenu pěstitelům, mnohem vyší, než při prodeji kávy komoditním způsobem a rovněž tak vyšší, než při prodeji kávy tzv. fair trade programem. Především tím ale zaručujeme kvalitu a čerstvost suroviny i výsledného nápoje.
Ve zralosti sklizená, správně připravená a upražená zrna ovocný charakter kávy zachovají, někdy i zdůrazní.
Můžete tedy u nás očekávat kávu s plnou, komplexní chutí i vůní, příjemně ovocnou, často květinovou, s tóny ořechů, medu i čokolády, s přirozenou sladkostí i aciditou, nepostrádající ovšem sametovou hořkost a typickou „kávovou“ chuť bez nepříjemného a drsného „ocasu“.
Doporučujeme ji vyzkoušet čistou, bez cukru.
Chutě jsou ale individuální a u některých odrůd nebo směsí může malé množství cukru pomoci rozvinout chuťový potenciál.
CO JE ESPRESSO PŘÍPRAVA A CO JE KOMODITNÍ KÁVA
Espresso je globálním fenoménem posledních několika dekád a zcela si podmanilo kavárenský segment s profesionálně připravenou kávou. Nejen, že je všudypřítomné, kdykoliv a kdekoliv k dostání, ale většina lidí si bez něj normální den ani nedokáže představit. Espresso bylo Italy vyvinuto za účelem zrychlení servisu kávy v kavárnách. Primárně však nebylo určeno k rychlé a zároveň superkaviltní přípravě kávy.
Příprava kávy espresso způsobem se však stále vyvíjí a zdokonaluje. Viz například zmíněné VST košíky. Jedním z nejpodstatnějších i když často nedoceněných vlivů je kvalita kávomlýnku, namletí kávy může být jedním z rozhodujících faktorů výsledné chuti.
Káva do směsí, používaných ve většině kaváren, je tzv. komoditní káva.
Masově pěstovaný a masově obchodovaný produkt, kde mnohem větší tlak je na množství a cenu, určovanou trhem a komoditními burzami v New Yorku / Arabika / a Londýně / Robusta /, než na kvalitu.
Jednotlivé pražírny jsou pak často nuceny pražit kávu velice tmavě, na hranici, často bohužel až za hranici splálení zrn, čímž se sice potlačí jejich vady a nedostatky, zcela se ovšem zničí komplexnost a charakter chutí vyzrálé anebo správně pražené kávy.
PROČ NÁM V ITÁLII KÁVA TAK CHUTNÁ
Většina Čechů po překročení hranice s Itálii zastaví u první benzínové pumpy a je nadšena kvalitou v Itálii připraveného espressa a ani je nenapadne si objednávat „české“ espresso. Řeší pak mezi sebou, proč takovou kávu nedostanou i u nás.
Důvodů je – mimo zmíněný lokální fenomén „českého espressa“ - hned několik.
Espresso vynalezli Italové a jeho přípravu zdokonalují desítky let.
Žádný Ital si nedokáže představit ráno bez jednoho šálku v kavárně na rohu své ulice, za den jich pak vypije často několik. Každý Ital si ovšem také dokáže připravit doma kvalitní nápoj jednou z metod domácí přípravy kávy.
Kavárníci jsou mistři v přípravě všech druhů espressa / espresso je název typu přípravy a druhů espressně připravených káv je více /, udržují své stroje v dokonalé čistotě, ani ve snu by je nenapadlo používat neměkčenou, nefiltrovanou vodu a vzhledem k velikému obratu nestačí na mlýnku čerstvě, přestože často předem namletá káva zvětrat a stratit tak veškeré aroma a chuť.
Kávu pak extrahují ideálně namletou, pod ideálním tlakem, po pro Italské espresso ideální dobu, za použití ideálně kvalitní vody v ideálně čistém stroji.
Výsledkem je tolik obdivovaná „chuť Itálie“.
V masivní většině českých kaváren se ovšem spíše setkáme vlivem stále se opakujících prohřešků, které by profesionála neměly ani napadanout, se zvětralou, někdy dokonce žluklou, špatně namletou a lacinou surovinou, s řídkou, přepálenou, přirozené aroma dobře upražené kávy zcela postrádající tekutinou, jež je sice zdrojem přírodního kofeinu, nikoli však chuti „pravého espressa“.
CO JE VÝBĚROVÁ KÁVA
Produkce a pití výběrové kávy je i z celosvětového hlediska relativně nový fenomén.
Kávoví nadšenci, nespokojení s poněkud uniformní chutí italských kávových směsí, které jsou praženy a následně míchány z tzv. komoditní kávy / stejně jako 99% kávy, jež si může kdokoli koupit v jakémkoli supermarketu, bohužel ale i ve většině specializovaných obchodů /, kde je většinou cca 80% Arabiky a cca 20% Robusty, začali hledat cesty k přípravě i nabídce exkluzivnějších a hlavně lepších káv.
Hledají a ochutnávají po celém světě kávu od lokálních pěstitelů. Vybírají z mnoha odrůd kávy, dokonce se domlouvají s jednotlivými farmáři na konkrétním způsobu přípravy kávových zrn po sklizni a následně kávu praží – většinou světle – tak, aby dosáhli co nejlepších chutí, charakteristických jak pro každou jednotlivou odrůdu / a jsou jich stovky ba tisíce /, tak pro každou oblast či farmáře.
Jedná se o velice podobný proces a výsledek, jaký známe například u kvalitních vín nebo prémiového alkoholu.
Tomuto segmentu se věnují zejména menší, mladé a často doslova rodinné pražírny, které dováží kávová zrna tzv. direct trade přímo od farmářů, se kterými často úzce spolupracují.
Koncept výběrových káv je založen na jednoduchém principu - Nejlepší dostupné odrůdy, Sklizeň v nejlepší zralosti, Nejlepší dostupná příprava zrn po sklizni, Nejlepší čerstvost, Nejkvalitnější šetrné pražení a nakonec Nejlepší možná příprava samotného nápoje dává ve výsledku Neopakovatelnou Individuální Chuť.
O PRAŽÍRNĚ DOUBLESHOT
DOUBLESHOT je všeobecně respektován jako nejlepší česká pražírna výběrových káv, výborné jméno má i v zahraničí.
S kávou DOUBLESHOT pravidelně s úspěchem soutěží na mistrovstvích baristů u nás i v cizině vítězové a finalisté těchto klání.
Pražírnu provozují opravdoví kávoví nadšenci a profesionálové, vyškoleni v nejlepších světových pražírnách, u nejrespektovanějších kávavých odborníků, jsou držiteli mezinárodních certifikátů a osobně navštívili přes sto / !!! / různých farem v rámci celé Střední Ameriky a na některých z nich kávu nejen ochutnávali, ale i pěstovali !
Vyjímečného úspěchu pak relativně mladý DOUBLESHOT dosáhl na mezinárodní scéně loni na podzim.
Severské země Evropy, které jsou největším spotřebitelem kávy na hlavu na celém světě a také lídry trhu s výběrovou kávou, pravidelně pořádají tzv. Nordic Barista Cup. Jde o soutěž národních týmů baristů Švédska, Finska, Norska, Dánska a Islandu a to nejen v přípravě kávy.
Od roku 2007 se akce rozšířila navíc i o soutěž pražičů Nordic Roaster Cup, které se může zúčastnit kdokoliv z celého světa, ale musí být na NBC osobně přítomný. Soutěž je rozdělena na dvě části: Nejlepší espresso směs a Nejlepší filtrovaná káva. Obě trofeje jsou velmi prestižní a je těžké je vyrvat z rukou severské hvězdy Tima Wendelboe, který vyhrál zatím snad pokaždé.
A teď to nejdůležitější. Kategorii Nejlepší espresso směs vvhrála káva DOUBLESHOT Tam Dem léto 2011 – etiopská Shakiso Natural. Přítomných 170 hodnotitelů použilo následující deskriptory : sladká, krémová, provokativní s tóny jablka, borůvek a černého rybízu.
Podotýkáme, že se jednalo o slepou ochutnávku z desítek vzorků z celého světa / !!! / a v širším kontextu můžeme toto ocenění přirovnat k zisku filmového Oscara, kdyby se u Oscarů nepreferovali často jiné, než čistě kvalitativní a umělecké hodnoty filmů.
KONCEPT PRAŽÍRNY DOUBLESHOT
KÁVA Z RUKOU FARMÁŘE
Program „Káva z rukou farmáře“ je základním článkem filosofie naší společnosti. Cílem je představit kávu jako výsledek těžké práce obyčejných farmářů, kteří za svou snahu a zkušenosti obvykle dostávají nepatrnou finanční odměnu a minimální zadostiučinění. Farmář sice stojí na počátku kávového řetězce, ale pro veřejnost zůstává neviditelným.
Kávy prodáváme vždy pod jménem farmáře společně s maximálním množstvím informací o původu. Naše nabídka je koncipována v podobném duchu jako kvalitní vinotéka. Zákazník si může vybrat z různých odrůd, zpracování a chuťových profilů. Nechybí ani údaj o datu sklizně. I když chápeme, že návštěva vinohradu je nepoměrně jednodušší než výlet na kávovou farmu, snažíme se atmosféru přiblížit všemi možnými způsoby – videa, fotografie, veřejné degustace, semináře, ale třeba i debaty a ochutnávky se samotnými producenty kávy.
Abychom odlišili program „Káva z rukou farmáře“ od ostatních běžně nabízených komoditních káv, určili jsme si interní systém zásad, de facto malou firemní certifikaci, která je inspirovaná konceptem přímého obchodu (Direct Trade) a tzv. Relationship Coffee. Principem programu je spolupráce s takovými farmáři, kteří mají nezištný zájem o zvyšování kvality a dodržují zásady trvale udržitelného rozvoje. Věříme, že výsledkem jejich vynaloženého úsilí by vždy měla být vyšší výkupní cena, než kterou udává komoditní trh.
Všechny kávy označené logem „Káva z rukou farmáře“ musí splňovat následující:
- Mají bezprecedentní chuťovou kvalitu (nejméně 85 bodů podle SCAA cuppingového formuláře), spolu s transparentním původem, odrůdou, zpracováním a datem sklizně.
- Cena zaplacená přímo farmáři je alespoň o 25 % vyšší než Fair Trade cena. Veškeré finanční transakce jsou průkazné.
- Zástupci společnosti doubleshot s.r.o. jsou v přímém kontaktu s farmářem a alespoň jednou farmu osobně navštívili.
LOKÁLNÍ, ČERSTVÝ, SEZÓNNÍ PRODUKT
Věříme, že kvalitní káva nemusí být jen laciným zdrojem kofeinu. Nemusí být ani výsadou exkluzivních značek, drahých kaváren a lifestylových magazínů. Káva je ovoce, které se vyznačuje náročným zpracováním a přípravou podobnou vínu. Její ideální chuť je pomíjivá a nestálá. I když zelená zrna vydrží zdravotně nezávadná i několik let, chuťový potenciál se zmenšuje již několik měsíců po sklizni. Upražením se vlastnosti kávy mění zcela radikálně. I perfektně zabalená měsíc stará káva bude chutnat odlišně, než ta upražená před týdnem.
Z těchto a dalších důvodů nemáme obsáhlou nabídku několika desítek káv z celého světa ani velký sklad plný předem napražených a zabalených káv. Většinou u nás najdete pouze 4-5 jednodruhových káv a jednu espresso směs, třeba i jen ze dvou zemí původu. Můžete se ale spolehnout, že se jedná o ty nejčerstvější aktuální sklizně a kávy nejvyšší možné kvality upražené jen pár dní nebo hodin před prodejem.